Sistem MEPS Bermasalah Menyebabkan Gangguan Pengeluaran Wang Tunai Di ATM?

TULAR:
16661

PENJELASAN:

Bank Negara Malaysia memperjelaskan dakwaan bahawa orang ramai tidak dapat mengeluarkan wang tunai di ATM akibat sistem MEPS yang sedang menghadapi masalah.

Sumber gambar: Whatsapp.

Menurut kenyataan BNM:

Terdapat mesej yang diedarkan dalam media sosial yang menasihatkan orang ramai untuk melakukan pengeluaran tunai menggunakan Mesin Teler Automatik (ATM) bank-bank mereka sendiri dan bukannya ATM bank-bank lain yang kononnya disebabkan oleh isu-isu dengan sistem MEPS. Khususnya, ia mendakwa terdapat pengeluaran ATM di mana jumlah wang tunai tidak dapat didistribusikan walaupun akaun bank pelanggan telah ditolak.

Sepanjang enam bulan, Rangkaian ATM Bersama MEPS telah berterusan dan boleh dipercayai oleh pelanggannya dengan memudahkan pengeluaran tunai antara bank dan pemindahan dana di lebih 11,000 ATM di Malaysia, dengan ketersediaan sistem 100 peratus direkodkan.

Orang awam yang mempunyai kesulitan dengan urus niaga ATM masing-masing dinasihatkan untuk membuat aduan mereka segera dengan bank masing-masing. Butiran hubungan boleh didapati di belakang setiap kad ATM yang dikeluarkan di Malaysia.

Jika sebarang aduan tersebut tidak diselesaikan dalam tempoh yang munasabah, orang ramai juga boleh membuat aduan dengan Bank Negara Malaysia (BNM). BNM memantau perkara ini dengan teliti dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang perlu untuk menegakkan kepentingan awam dalam perkara ini.

SUMBER:

Bank Negara Malaysia


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI