Sos Spageti Jenama Prego Mengandungi Babi?

TULAR:
3017

PALSU:

Tersebar luas sebuah mesej yang dikitar semula, yang mendakwa kononnya sos spageti jenama Prego mengandungi babi dan tidak halal.

Kandungan mesej yang tular tersebut adalah seperti berikut:

Versi terkini. Tular: Jun 2019

“KEPADA PEMINAT SPAGHETTI (Baca sampai habis ya)”*……..
Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sos tomato yang digunakan untuk memasak spaghetti mestilah hati-hati. Apabila membeli makanan yang dibotolkan atau ditinkan dari luar negara, baca kandungannya terlebih dahulu ….. Cerita dari seorang penggemar spaghetti ……. “Semalam, setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee spaghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila spaghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls……dikunyah rasa asin-asin. Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spagetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce spaghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit…… saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama *Italian Sausage for Spaghetti* keluaran PREGGO made in USA .. Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil. Tiba-tiba terlihat *INGREDIENTS: tomato, bla-bla, bla-bla….. … pork minced meat!* Astaghfirullaahalaziim…….. saya masak spaghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat! Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spagetti dengan kualinya sekali saya buang.. Yang tertelan spagetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi…….. kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram. ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi…… tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spagetti lagi.” 
So, ambillah iktibar dr crita ni. Sblom nk bli sesuatu brg tu, tgk dlu bahan2nya. Jgn smpai jd kes mcm crita tdi. Shre crita ni kat kwn2. Xrugi klau shre. Skurg2nya kita dpt phala sbb shre bnda yg b’faedah. Kan? Info khas (ReCap)…. Utk saudaraยฒku ๐Ÿ“ Mungkin ramai daripada Umat Islam tidak tahu bahawa label label yang bertulis “This product contain substance from Porcine.” Sebenarnya bermaksud, “Produk ini mengandungi bahan daripada Babi”. ๐Ÿ“Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah “The source of this gelatin capsule is Porcine”, yang bermaksud, “Kapsul gelatin ini diperbuat daripada Babi.”
๐Ÿ“Berikut antara istilah Sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi bahan2 dari Babi: ๐Ÿ–1. *Pork:* Istilah yang digunakan untuk daging Babi di dalam masakan. ๐Ÿ–2. *Swine:* Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis Babi. ๐Ÿ–3. *Hog:* Istilah untuk Babi dewasa, berat melebihi 50 kg. ๐Ÿ–4. *Boar:* Babi hutan/liar. ๐Ÿ–5. *Lard:* Lemak Babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun. ๐Ÿ–6. *Bacon:* Daging haiwan yang disalai, termasuk Babi. ๐Ÿ–7. *Ham:* Daging pada bahagian peha Babi. ๐Ÿ–8. *Sow:* Istilah untuk Babi betina dewasa. (Jarang2 digunakan). ๐Ÿ–9. *Sow Milk:* Susu Babi. ๐Ÿ–10. *Pig:* Istilah umum untuk seekor Babi atau sebenarnya bermaksud Babi muda, berat k
urang daripada 50 kg. ๐Ÿ–11. *Porcine:* Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada Babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada Babi. ๐Ÿ‘‰Sila sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati…”

Sumber gambar: Facebook

Versi Terdahulu. Tular: November 2017

Sumber gambar : Facebook

SEBENARNYA:

Menurut kenyataan rasmi Bahagian Hab Hal JAKIM:

Untuk makluman, ianya merupakan tular berulang yang pernah dijelaskan oleh pihak JAKIM sejak tahun 2017 yang lalu.

Sos Spageti Jenama Prego yang dikilangkan oleh Campbell Cheong Chan (M) Sdn Bhd merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini.

Justeru, pengguna disaran agar merujuk terlebih dahulu pihak yang berwibawa khususnya JAKIM dan JAIN dalam memperoleh penjelasan berkenaan isu-isu halal yang tular di media sosial.

SUMBER:

Facebook Rasmi Bahagian Hab Halal JAKIM


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI