Waspada Alat Pengimbas Suhu Yang Tidak Menepati Piawaian Sirim Yang Dijual Terlalu Murah

TULAR:
3169

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengingatkan orang ramai supaya memeriksa dan mendapatkan pengesahan pihak berkenaan sebelum membeli produk berkaitan kesihatan yang dijual terlalu murah.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid, berkata antaranya ialah alat pengimbas suhu digital yang dikatakan ada dijual jauh lebih murah berbanding harga pasaran, sekali gus didakwa sekadar memenuhi syarat ditetapkan Prosedur Operasi Standard (SOP).

Mengakui pihaknya menyedari kes sedemikian, beliau menegaskan, kes itu kini dalam perhatian KPDNHEP untuk tindakan susulan.

“Buat masa sekarang kita hanya boleh menasihati peniaga dan pengguna supaya membelinya daripada kedai yang sah dan diakui membekal alat berkenaan”.

“Jangan beli daripada penjual tidak sah dan pastikan alat pengimbas mempunyai pengesahan Sirim Berhad (Sirim) bagi memastikan ia berfungsi dengan baik”.

Katanya, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kedai atau pembekal menjual alat tidak berkualiti itu boleh melaporkannya kepada KPDNHEP untuk tindakan.

SUMBER:

Berita Harian
Astro Awani
Harian Metro


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI