![Tepung](https://i0.wp.com/sebenarnya.my/wp-content/uploads/2017/11/Tepung.jpg?resize=507%2C338&ssl=1)
PENJELASAN:
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memperjelaskan dakwaan bahawa benzoil peroksida yang digunakan dalam tepung gandum membawa kepada penyakit kronik sepertimana yang tular di media sosial.
![](https://i0.wp.com/sebenarnya.my/wp-content/uploads/2017/11/FireShot-Capture-550-Facebook-Facebook-Search_-https___www.facebook.com_search_st.png?resize=529%2C450&ssl=1)
Menurut KKM, Benzoil peroksida adalah kondisioner makanan di bawah aditif makanan yang dibenarkan dalam Peraturan-Peraturan Makanan 1985 (PPM 1985). Ia dibenarkan di dalam tepung pada tahap tidak melebihi 50 mg/kg. Dalam hal ini, benzoil peroksida telah dinilai dan disahkan selamat untuk digunakan dalam makanan dalam jumlah tertentu oleh badan penilai antarabangsa iaitu Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).
SUMBER:
Kementerian Kesihatan Malaysia