2 Individu Dilihat Memakai Gelang Merah Jambu Di Kawasan Parkir Bukit Bendera Bukan Berstatus PUS COVID-19

TULAR:
5013

Dua individu yang dilihat memakai gelang merah jambu di kawasan parkir Bukit Bendera, Air Itam, Georgetown, disahkan bukan berstatus pesakit di bawah pengawasan (PUS) Covid-19.

Sebaliknya, gelang merah jambu yang mereka pakai adalah dari sebuah kedai haiwan peliharaan dengan tulisan ‘Husky And The Gang’.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, pada 2 Ogos lalu, pihaknya menerima aduan daripada orang awam yang melihat seorang lelaki dan wanita memakai gelang merah jambu di kawasan parkir bukit peranginan itu pada 3.25 petang.

Katanya, pengadu kemudian mengambil gambar pasangan berkenaan lalu membuat laporan di balai polis berhampiran sebelum identiti mereka dikesan.

Siasatan mendapati, lelaki berusia 21 tahun itu bekerja sebagai operator kilang dan tinggal di Permatang Tengah, Butterworth. Sementara, wanita berusia 22 tahun dari Sungai Puyu, Butterworth itu pula bekerja sebagai pembantu kedai dan mereka adalah pasangan kekasih serta tiada rekod jenayah lampau.

Soffian berkata, kedua-duanya mendakwa ke kedai haiwan peliharaan di New World Park, pada 12.30 tengah hari, 2 Ogos lalu dan dipakaikan tag atau gelang tangan berwarna merah jambu bertulisan ‘Husky And The Gang’ oleh pekerja kedai terbabit.

Katanya, memandangkan pasangan itu ingin ke kedai haiwan itu semula pada sebelah malam, mereka tidak menanggalkan gelang terbabit bagi mematuhi syarat ditetapkan premis itu.

Soffian berkata, semakan menerusi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati nama kedua-duanya tiada dalam senarai PUS atau diarahkan menjalani kuarantin di rumah.

SUMBER:

Harian Metro
Berita Harian
Sinar Harian


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI