Media Kini Sukar Mendapat Akses Terhadap Menteri Pertahanan?

TULAR:
298

PENJELASAN :

Kementerian Pertahanan memperjelaskan dakwaan bahawa terdapat kesukaran bagi media untuk mendapatkan akses dan jawapan daripada Menteri Pertahanan yang baharu, Mohamad Sabu.

Menurut kenyataan Kementerian Pertahanan:

Kementerian Pertahanan mengambil maklum semua teguran dari pihak media khususnya berhubung layanan dan kesukaran mendapatkan akses dan jawapan daripada Menteri Pertahanan.

Sejak dilantik sebagai Menteri Pertahanan Malaysia yang baharu, pihak Kementerian menerima banyak permohonan dari pihak media untuk mengadakan wawancara khas bersama Yang Berhormat Tuan Haji Mohamad bin Sabu.

Memandangkan jadual Menteri Pertahanan yang agak padat dan bagi mempercepatkan proses, pihak Kementerian Pertahanan melalui Unit Komunikasi Strategik terpaksa mengatur sesi wawancara dengan pihak media secara berkumpulan.

Sejak 28 Mei 2018 sehingga 12 Jun 2018, lima siri wawancara telah diadakan yang melibatkan 18 agensi media termasuk media cetak, elektronik dan media atas talian. Beberapa siri lagi bersama agensi media yang masih berbaki akan menyusul, namun tertakluk kepada jadual Menteri Pertahanan.

Berhubung isu kawalan keselamatan yang ketat, pihak Kementerian telah memaklumkan kepada pengiring rapat (close escort) untuk membenarkan rakyat bergambar dengan Menteri Pertahanan, namun masih menitikberatkan faktor keselamatan.

Berkait isu jawapan balas daripada Menteri Pertahanan terhadap soalan melalui aplikasi whatsapp peribadi, pihak kami ingin memaklumkan bahawa terdapat isu yang perlu diteliti dan mendapatkan pandangan dari pihak berkaitan terlebih dahulu sebelum sebarang reaksi dikeluarkan.

Pihak media adalah dinasihatkan untuk memaklumkan lebih awal dan menggunakan saluran yang betul sekiranya mahu menemubual Menteri Pertahanan. Pihak Kementerian sentiasa bersedia dan terbuka untuk membantu pihak media bagi memastikan setiap agensi media

dapat memberikan laporan terbaik. Bagi tujuan itu juga pihak Kementerian Pertahanan akan menganjurkan Majlis Hari Raya Kementerian Pertahanan dalam masa terdekat dan semua media akan dijemput untuk memeriahkan majlis tersebut bersama-sama Menteri Pertahanan.

SUMBER :

Facebook Kementerian Pertahanan Malaysia

Astro Awani

Utusan Malaysia


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI