Penjelasan 2 Individu Memiliki Nombor Kad Pengenalan Yang Sama Ditularkan Semula

TULAR:
392

Menurut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN):

Jabatan Pendaftaran Negara ingin merujuk isu yang sedang tular di aplikasi WhatsApp dan media sosial ketika ini mengenai dakwaan terdapat dua individu memiliki nombor kad pengenalan yang sama. Isu yang ditularkan kembali ini merupakan kes pada sekitar tahun 2020 dan JPN juga ketika itu telah mengeluarkan kenyataan rasmi berkaitan perkara ini.

JPN ingin menjelaskan bahawa perkara tersebut telah diselesaikan dan pemilik MyKad tersebut masih lagi memegang nombor Kad Pengenalan itu dan masih berdaftar sebagai pemilih. Siasatan ketika itu mendapati kekeliruan yang berlaku disebabkan terdapat kesilapan semasa proses mendaftarkan nombor telefon dengan pihak Telco berkenaan.

Kedua-dua individu tersebut memiliki nombor Kad Pengenalan yang berbeza di dalam sistem JPN. Warganegara Malaysia hanya akan diberikan dengan satu nombor Kad Pengenalan dua belas digit yang unik di mana nombor tersebut dijana oleh sistem menggunakan formula tertentu. JPN tidak pernah mengeluarkan nombor Kad Pengenalan yang sama kepada individu yang berbeza.

JPN meminta orang ramai tidak mempercayai dan tidak menyebarkan maklumat palsu berkenaan bagi mengelakkan sebarang kekeliruan di kalangan masyarakat. Tindakan undang-undang boleh diambil bagi penyebaran maklumat yang tidak benar oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Sebarang pertanyaan dan kekeliruan berkaitan perkhidmatan JPN orang ramai adalah dinasihatkan untuk hadir ke mana-mana pejabat JPN atau menghubungi Unit Komunikasi Korporat, JPN di talian 03-88807077 atau e-mel ke [email protected].

SUMBER:

Facebook Rasmi JPN


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI