5% Dari Pendapatan Akan Ditolak Bagi Biayai Skim Perlindungan Kesihatan Dan Bayaran RM1 Akan Dimansuhkan?

TULAR:
874

PENJELASAN:

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memperjelaskan berhubung Skim Perlindungan Kesihatan B40 yang bakal dilancarkan sepertimana yang tular di media sosial.

Sumber gambar: Facebook

Menurut Siaran Media KKM:

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum kenyataan berhubung Skim Perlindungan Kesihatan B40 yang tular di media sosial dan ingin menjelaskan kedudukan sebenar berkenaan skim tersebut.

KKM ingin menegaskan bahawa kenyataan yang mengatakan bahawa 5 peratus daripada pendapatan bulanan akan ditolak bagi membiayai Skim Perlindugan Kesihatan B40 adalah tidak benar dan spekulasi terhadap pemansuhan bayaran RM1 dan RM5 fasiliti kesihatan kerajaan juga tidak benar.

Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad pada satu sidang akhbar telah mengumumkan bahawa KKM mensasarkan untuk melancarkan Skim Perlindugan Kesihatan B40 pada awal tahun 2019.

KKM ingin menjelaskan bahawa pada masa ini sedang dalam peringkat perbincangan bersama Kementerian Kewangan dan juga Bank Negara Malaysia untuk menentukan mekanisma dan pakej pembiayaan kesihatan yang terbaik tanpa menjejaskan rakyat atau mana-mana pihak. Perkara ini akan dirumuskan dan dimuktamadkan selewat-lewatnya pada penghujung September agar dapat dimasukkan ke dalam pembentangan Bajet 2019. Untuk makluman, rakyat yang dikategorikan di bawah B40 akan dibiayai sepenuhnya di dalam skim ini atau diberikan subsidi penuh oleh kerajaan.

Dalam pada itu, perkhidmatan-perkhidmatan kesihatan dan perubatan di semua klinik dan hospital kerajaan adalah dikekalkan dan diteruskan seperti biasa.

Pihak KKM mengambil kesempatan ini untuk menyeru masyarakat agar tidak mempercayai spekulasi dan fitnah yang dikeluarkan oleh pihak-pihak tertentu bagi mengelakkan kekeliruan serta salah faham.

SUMBER:

Facebook Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia 


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI