Pelantikan Petron Sebagai Pembekal Petrol Kerajaan Ada Unsur Nepotisme ?

TULAR:
841

PENJELASAN: 

Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) memperjelaskan dakwaan bahawa pelantikan Petron sebagai pembekal minyak Petrol dan Diesel kepada Kerajaan Persekutuan mempunyai unsur nepotisme .

Sumber gambar: Twitter

Menurut Siaran Media MOF:

Merujuk kepada isu berkaitan pelantikan Petron Fuel International Sdn Bhd (PETRON) yang viral pada 30 Ogos 2018 (Khamis), Kementerian Kewangan ingin memaklumkan bahawa Petron bukanlah pembekal tunggal minyak petrol dan diesel kenderaan Kerajaan Persekutuan. Perlu ditegaskan, Petronas dan Shell masih lagi merupakan pembekal minyak petrol dan diesel semenjak 1997 untuk kegunaan kenderaan Kerajaan.

Pelantikan ini dibuat secara pentadbiran kerana ia adalah berkaitan dengan urusan operasi dan tidak melibatkan sebarang implikasi kewangan kepada kerajaan.

Melalui kelulusan ini, Kerajaan memperoleh lebih banyak pilihan di antara Petronas, Shell dan Petron dan dapat membuka peluang serta persaingan yang sihat di kalangan pembekal minyak petrol dan diesel.

Kerajaan juga tidak menghadkan jumlah pembekal di mana pembekal lain yang berwibawa dan mempunyai jaringan stesen di seluruh negara boleh memohon.

SUMBER:

Facebook Rasmi Kementerian Kewangan Malaysia 


MAINKAN PERANAN ANDA!
Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai berita tidak ditentusah yang melibatkan kepentingan awam mahupun negara,
Salurkan Kepada Kami

TIDAK PASTI JANGAN KONGSI